Beszorult a kulcs a zárba, menthető még a zárbetét?

Nem is gondolnánk, hogy milyen gyakran megesik, hogy a kulcsa zárba szorul. Bedugjuk, próbáljuk elfordítani, de az valamiért nem akar mozdulni, de oldalra, sem pedig kifele. Ennek többféle oka lehet, egyrészt az, ha már nincs a zárban megfelelő kenés, esetleg valamilyen idegen tárgy került a kulcslyukba, megpróbálták feltörni a zárat, de még az is megesik, hogy rossz kulccsal próbálkozunk, ami aztán bele is szorul a zárba. Ilyenkor persze sokan pánikba esnek, feszegetik a kulcsot, a végeredmény pedig, hogy a kulcsa zárba törik. Ezt elkerülendő, sose feszegessük a kulcsot.

Amit viszont tehetünk, hogy azonnal hívjuk a szerelőt, aki megpróbálja majd a lehető leghatékonyabban megoldani a dolgot, mi pedig megpróbáljuk a legköltséghatékonyabban átvészelni az egészet. Sokan kérik ilyenkor a szerelőt, hogy mentse meg a zárbetétet, különösen akkor, ha rossz kulcs szorul a zárba, mert ebben az esetben nem lesz szükség zárcserére, de még zárbetét cserére sem. Erre egyébként van esély, ha sikerül kiszedni a beszorult kulcsot, és a zárbetét sértetlen, akkor megússzuk az alkatrészcserét.

Nem biztos, hogy megéri megmenteni a zárbetétet, olcsóbb a csere

Azt azonban mérlegelnünk kell, hogy valóban megéri megmenteni a zárbetétet, mert lehet, hogy olcsóbb a csere. Valószínűleg hitetlenkednek sokan, de tényleg nem olyan biztos, hogy a mentéssel járunk a legjobban. Megeshet ugyanis, hogy sok-sok órát beleöl a szerelő, amit persze ki kell fizetnünk munkadíj formájában, a művelet pedig nem sikeres, ha pedig mégis, a zárbetét annyira megrongálódott, hogy így is, úgyis cserélni kell majd. Ez pedig plusz költség, hiszen a zárbetétcsere díja mellett a mentésbe beleölt munkadíjat is ki kell fizetnünk.

A zárbetétcsere egy viszonylag gyors és költséghatékony megoldás. Ha sietünk, ha gyorsan és egyszerűen akarunk túllenni ezen az egészen, akkor érdemes inkább ezt a megoldást választani. Persze az is lehet, hogy a már említett eset áll fenn, hogy rossz kulcs került a zárba, ilyenkor persze érdemes legalább a kulcsot megmenteni.