Érdemes-e más típusú zárakat választani különböző korosztályok számára?

Amikor zárvásárlásról van szó, sok szempontot figyelembe veszünk. A zár méretét, anyagát és kialakítását, esztétikai szempontokat, hogy mennyire kényelmes, illetve mennyire könnyedén mozgatható.

Ezek mind olyan kritériumok, amelyeknek az általunk kiválasztott zárnak meg kell felelnie ahhoz, hogy arra essen a választásunk. Ezek egyrészt praktikum szempontjából nagyon lényeges kritériumok, hiszen a zárak általában hosszú időn át otthonunk részét képezik.

Másrészt pedig egy otthonnak mindig megvan a saját hangulata, stílusa, amitől olyan szívesen töltünk benne időt, ehhez pedig az olyan apró részletek is hozzá tartoznak, mint a megfelelő zárak kiválasztása.

Azonban arra nagyon ritkán gondolunk, hogy zárjainkat az alapján is megválaszthatjuk, hogy milyen korosztály fogja őket használni. Ugyanis nem mindegy, hogy mennyire biztonságos egy-egy zár az adott otthonban élők számára.

Milyen zárat érdemes választani?

A hagyományos zárakat mindenki ismeri, rendkívül elterjedtek és népszerűek is, hiszen használatuk egyszerű és mégis védelmet nyújtanak a betörők ellen. Azonban ajánlatos átgondolni kisgyermekes családok esetében, hogy olyan otthonoknál, amelyben idős rokonok találhatók a vészfunkciós zárbetétek használatát is.

Ezek a zárak ugyanis azzal a különleges funkcióval bírnak, hogy amennyiben belül a zárba marad a kulcsunk, kívülről akkor is ki tudjuk nyitni az ajtót. Nagyon praktikus darabok ezek, melyek dupla kuplunggal ellátva kerülnek kivitelezésre, ezáltal mindkét oldalról lehetőségünk van kulcsot tenni a zárba. Ez a funkció hatalmas nyugalmat tud biztosítani számunkra, hiszen bármilyen okból kifolyólag bent marad valaki a lakásban, kívülről egyszerűen be lehet hozzá jutni.

Ez a vészfunkció azonban az átlagos, olcsóbb zárak esetében nagyon ritkán található meg, éppen ezért érdemes külön figyelni erre vásárláskor, illetve szakember segítségét kérni hozzá.

Akkor sem szabad elkeseredni, ha nemrég vettünk új zárakat, hiszen a vészfunkció utólagosan is beépíthető bizonyos zártípusokba. Ezzel a megoldással pénzt is spórolhatunk egy esetleges zárfeltöréssel szemben, és abban is biztonságosak lehetünk, hogy otthonunk minden korosztály számára biztonságos hely.