Főkulcs-rendszer esetén is lehet zárbetétet cserélni?

Rengeteg olyan irodaház, cég, hotel és panzió van, ahol használják a főkulcs-rendszert. Ez a rendszer több, akár 50 vagy még több ajtót is képes egy rendszerbe kapcsolni. Ilyenkor minden ajtóhoz van ugyan külön kulcs, tehát az egyik szoba, iroda kulcsa nem lesz jó egy másikhoz is, ám van egy mesterkulcs is, amely az összes rendszerben lévő ajtózárat képes kinyitni. Ez furcsának tűnhet, de nagyobb irodaházak, hotelek és panziók esetében gyakori megoldás, és szükség is van rá. A mesterkulcsot megkaphatja a főnök, a takarítószemélyzet, de a recepción sem árt, ha van egy kulcs, amivel vészhelyzet esetén be lehet jutni egy szobába.

Érdekes kérdés, hogy ilyen esetekben hogyan működik egy zárbetétcsere, ha lehetséges egyáltalán. Természetesen lehetséges, hiszen nagy baj is lenne, ha egy kulcsvesztés esetén az egész rendszert újra kellene építeni. Általában akkor szokás zárbetétet cserélni ilyen rendszereknél, ha elveszik egy kulcs, esetleg cégek esetében elbocsájtanak egy kollégát, és megvan a veszélye, hogy megtartott magának egy kulcsot. Ilyenkor nem árt a zárbetétcsere, de hogyan is működik ez? Speciális zárbetét kell?

Milyen zárbetét kerülhet fel ebben az esetben?

A főkulcs-rendszerek zárbetétcseréje sem feltétlen bonyolultabb, mint a hagyományos bejárati ajtók zárbetétcseréje, viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen zárbetét kerül fel. Nem szaladhatunk el a barkácsboltba, és szerelhetünk fel egy akármilyen zárbetétet, ha azt szeretnénk, hogy a zár továbbra is a főkulcs-rendszerhez tartozzon. Nem, ilyenkor azt a céget kell hívni, akik kiépítették a szóban forgó főkulcs-rendszert, és ők fognak hozni olyan zárbetétet, amelyet a rendszerhez lehet csatlakoztatni, akárcsak azt, ami leszerelésre került.

Ez persze költségesebb lehet, mint egy hagyományos zárbetétcsere, ezért érdemes nagyon körültekintőnek lenni. Célszerű az ilyen kulcsokat másolatvédelemmel is ellátni, így sem egy vendég, sem egy dolgozó nem fog tudni magának kulcsot másoltatni, és visszatérni vele, amikor úgy gondolja.