Hogyan válasszunk beltéri ajtót?

Lakásvásárlás vagy felújítás, házépítés esetén mind felmerülő kérdés a beltéri ajtók kiválasztása. Sokszor bele eshetünk abba a csapdába, hogy csak az ajtó küllemét vesszük figyelembe, egy általunk preferált dizájn alapján választunk. Pedig a folyamat jóval összetettebb, sok különböző szempontból érdemes megvizsgálni, hogy valójában mire is van szükségünk.

Az ár-érték arány ebben az esetben is fontos tényező. Tehát, ha túl kedvezőnek, a többitől kimagaslóan olcsónak találunk egy ajtót, akkor nem biztos, hogy azt a minőséget fogjuk kapni, amit mi szeretnénk. Azonban a legdrágább darabok sem biztos, hogy olyan darab lesz, amit elvártunk volna, vagy ami számunkra a legideálisabb.

Amikor beltéri ajtó vásárlása előtt állunk, érdemes a gyakorlati dolgokkal kezdeni a felmérést. A különböző funkciók meghatározása alapján szűkítsük a kört és ennek végén nézzük meg, hogy az adott paraméterekkel milyen dizájnokból válogathatunk.

Érdemes több cég kínálatát is összevetni, valóban utána járni az áraknak és a minőségnek, hogy ne érezzük úgy a vásárlás után, mintha feleslegesen adtunk volna ki pénzt.

Mire érdemes figyelni?

Mielőtt elindulnánk vásárolni, mérjünk fel pár dolgot otthonunkban. Első körben mérjük le a pontos méreteket, hogy mekkora ajtóra lesz szükségünk. Akár többször is mérhetünk, hogy biztosak legyünk a méretekben, ugyanis ez az egyik legfontosabb lépés, a pontos méretek ismerete elengedhetetlen.

Nézzük meg azt is, hogy merre szeretnénk, hogy nyíljon az ajtó. Ha például nagyon. szűk a folyosó, akkor érdemes befelé nyíló változatot választani, kis méretű szoba esetén viszont inkább kifelé nyílót. Azt is vegyük figyelembe, hogy melyik oldalon vannak a kapcsolók, hogy rendezzük be a helyiséget, hogy azt is el tudjuk dönteni, jobbra vagy balra nyíljon.

Az ajtó anyagát se hagyjuk figyelmen kívül. Egyeztessünk az üzletben dolgozó szakemberekkel, kérjük, hogy magyarázzák el az egyes anyagok tulajdonságait, kérjük ki véleményüket, hogy milyen helyiségbe mit ajánlanak.

Nagy különbségek lehetnek ugyanis a tűrőképességek között, ilyenkor pedig nem érdemes spórolni a minőségen. Gondoljuk át, hogy mennyi pénzt tudunk erre szánni és ez alapján, szakember segítségével válasszuk ki a számunkra tökéletes darabot.