Ki végezze a zárbetétcserét: mi vagy a szakember?

Manapság nagyon népszerű a csináld magad elv, hiszen ezzel sokat lehet spórolni, persze csak akkor, ha értünk is az adott dologhoz. Ellenkező esetben nagy bajt okozunk, esetleg a végeredmény nem lesz kielégítő. A zárak esetében is gyakran merül fel a kérdés, elvégezhetjük-e mi a javítást, a szerelést, a cserét, vagy inkább hívjunk zárszerelőt, és bízzuk rá a dolgot. A helyzet az, hogy a zárak olajozását például bátran elvégezhetjük mi, de a komolyabb szerelési munkálatokat tanácsosabb a szakemberre bízni.

A zárbetétcsere esetén merül fel sokakban a kérdés, hogy ez nem teljes zár, miért is ne csinálhatnám meg én? Annyi videó, és leírás van a neten, és való igaz, hogy egy ügyes kezű ezermester még akár el is tudná végezni, ezt az alapvetően nem is olyan bonyolult szerelési feladatot. Azt azonban szem előtt kell tartani, hogy nagy kockázata lehet az otthoni bütykölésnek, különösen akkor, ha a bejárati ajtóról van szó. Ez nem ügyesség kérdése feltéten, hanem inkább a biztonságé, azt pedig nem érdemes kockáztatni, csakhogy spóroljunk pár ezer forintot.

Bízzuk inkább a szakemberre? De miért?

De miről is van szó pontosan? Sokan nem is tudják, hogy a zárroppantás, és zármanipulálás az egyik leggyakoribb zárfeltörő módszer, melyek a zárbetétet is érintik. Ha nem a megfelelő zárbetét kerül fel, kisebb vagy nagyobb, mint kellene, akkor könnyebben feltörhető, de a rossz szerelés következtében is veszélybe sodorhatjuk a biztonságunkat. Ha a zárbetét csak pár milliméterrel is jobban kilóg, mint kellene, akkor arra egy fogóval könnyedén rá lehet fogni, aztán már csak egy mozdulat, a zárbetét pedig el is törött.

Ezt semmi esetre sem érdemes megkockáztatni. A zárbetét cserét is jobb szakemberre bízni, aki, mivel ért a zárakhoz és a zárbetétekhez, a megfelelő méretű zárbetétet fogja beszerezni, és be is szereli gyorsan és szakszerűen. A ház barkácsolást ilyen esetekben inkább felejtsük el, ha mindenképp gyakorolnánk a zárbetét cseréjét, akkor inkább a beltéri ajtókon tegyük ezt.