Mi alapján válasszunk zárbetétet?

Lehet, hogy sokunkban felmerült már az a kérdés, hogy mi alapján válasszuk ki a lakásban vagy a házban használt zárbetéteket.

Ez a kérdés teljesen normális, hiszen a piacon körülnézve rengeteg lehetőséget találunk, és sokszor azt sem tudjuk, hogy miként álljunk neki. Először is a zárbetét méretét kell figyelembe venni. Nem jó, ha túl hosszú, ahogy a rövid sem ideális, így mindenképpen hangsúlyt kell fektetni erre a pontra még a vásárlás előtt.

Fontos, hogy a kiválasztott zárbetét méret később már nem változtatható, így kétszer is gondoljuk át, mielőtt beépítenénk.

Az is fontos, hogy milyen ajtót kell a zárbetétnek védenie. Nem mindegy, ha beltéri ajtóról van szó, esetleg a hátsó kertet szeretnénk elzárni az utcában lófráló gyerekek elől, vagy éppen a házunk bejáratát akarjuk biztonságban tudni a lehetséges betörők előtt.

Pont ezért figyeljünk mindig a biztonsági minősítésre, ami minden zárbetét esetében eltérő lehet. Ha a saját lakásunkról van szó, akkor nem érdemes a legegyszerűbbel beérni. Ezután csak azt kell eldönteni, hogy hagyományos vagy inkább másolásvédett zárat akarunk-e a hozzátartozó kulccsal együtt.

Mit nyújt a zárbetét?

Bárhogy is legyen, a legelterjedtebb zárbetét ma is a hagyományos. Ezek két oldalról nyithatóak és zárhatóak, általában a lakásokban szokták alkalmazni. Ezután ismerjük a gombos zárbetétet is, itt a forgatható gombbal tudjuk nyitni az ajtót, bejáraton nem gyakori, de lehetséges. Persze vannak félbetétek is, amiket általában a garázskapukba szoktak beépíteni.

Maximális biztonságot azok a zárbetétek nyújtanak, amelyek szabadalmaztatva vannak. Ez azt jelenti, hogy másolásnál csak olyan nyerskulcsot alkalmazhatnak a forgalmazók, amik eredetiek, és a partnerek biztosítják nekik.

Ahhoz, hogy megkezdjék a másolást, a tulajdonosnak mindig fel kell mutatni a kódkártyáját, így elkerülhetjük, hogy idegenek kezébe kerüljön a kulcsunk. Ez a megoldás lényegesen drágább, mint a hagyományos, de ha szeretnénk mindig nyugodtan aludni, akkor jól jöhet. A maximális védelemért válasszuk inkább a betörésbiztos zárakat.