Miért ne halogassuk a zárcserét?

A halogatás olyan emberi tényező, amit sokan nem tudunk leküzdeni. Amikor valami elkezdi a meghibásodás jeleit mutatni, akkor ahelyett, hogy gyorsan megjavítanánk, általában csak megrántjuk a vállunkat, mondván, hogy még úgyis működik.

Lehet, hogy egy apró probléma nem tűnik annyira fontosnak, és inkább a ház körüli teendőket látjuk el. Talán már nem is emlékezünk a gondra, egészen addig, amíg újra nem jelentkezik.

Talán bátran kijelenthetjük, hogy az egyik legjobban halogatott dolog éppen az ajtózárak javítása. Lényegében mindenki észleli a jeleket, viszont kevesen jutnak el addig, hogy tényleges lépéseket tegyenek a megoldás irányába. Milyen következményekkel jár mindez? Amikor teljesen elromlik a zár, már nem tudjuk megjavítani, hanem cserélni kell, ezzel pedig sokkal nagyobb költség terhe kerül a vállunkra.

Figyeljük a jeleket!

A zárproblémának vannak bizonyos előjelei, ami gyakran jelentkezik. Biztosan a legtöbben találkoztunk már olyan zárral, ami kicsit lötyögött. Még nem volt zavaró, de biztos átfutott rajtunk a gondolat, hogy egy ilyen zárat talán könnyebb feltörni.

Lötyögés helyett azt is tapasztalhatjuk, hogy nehezebben tudjuk elfordítani a zárat, megszorul, esetleg a kinyitással akadnak gondok. Ha ezeket a saját házunkban tapasztaljuk, akkor ne várjunk tovább, minél hamarabb hívjuk fel a szakembert.

Nincsen annál rosszabb érzés, mint amikor a hosszú munkából hazatérve az ajtó nyitva találjuk. Sajnos a betörők legnagyobb része már első ránézésből meg tudja állapítani, hogy milyen zár van az ajtónkon. A profik 10 másodperc alatt felnyitják, még arra sem adnak esélyt, hogy a szomszédok gyanakodni kezdjenek, hiszen teljesen természetesen jutnak be a lakásba.

A régi, rozsdás, öreg, vagy rosszul működő zárak már nem nyújtanak akkora védelmet, mint az újak. Hiába fordítjuk el bennük a kulcsot, olyan, mintha nyitva hagynánk a lakást a betörők előtt.

Nemcsak az értékeink forognak kockán, hanem az érzésünk is. Ha egyszer betörnek hozzánk, akkor nem fogunk többé nyugodtan aludni, és mindig bennünk lesz az újabb nem várt látogatás lehetősége.