Mit tudnak a szállodai zárak?

Aki járt már hotelben, annak biztos feltűnt már az az egyedi zárrendszer, amit a szállodák használnak. Ezeket hétköznapi felhasználásokban nem találjuk meg, kifejezetten a szállodaipar igényei szerint lett fejlesztve.

Egy belső hálózatra épül, amit az alkalmazottak tudnak irányítani, segítségével nagyszámú zármennyiség bekódolható, egy szobához pedig akár több kártya is kiadható egy időben.

A recepció munkatársai a bejelentkezést követően egy nyers kártyát kódolnak a rendszer segítségével, mely csakis ahhoz a szobához van hozzárendelve, így más lakrészek nyitását nem teszi lehetővé.

Praktikus kis program, hiszen, ha eltűnik vagy megsérül kártyánk, pillanatok alatt helyettesíthető egy másik nyers darab kódolása segítségével. Maga a zár szerkezete is viszonylag egyszerű, a kártyaolvasó kártyával való érintése nélkül kívülről az ajtó nem nyitható, belülről viszont minden nélkül használható. Ez azért fontos, mert vészhelyzet – például tűz – esetén a szoba azonnal elhagyható.

A szállodai kártyás zárak előnyei és hátrányai

A kártyák nagyon praktikusak, könnyen elférnek a zsebünkben és nehezen törnek, így nyugodtan vihetjük magunkkal bárhová a nyaralás ideje alatt. A hőt és a vizet is bírja, ezért a wellness részlegre is bátran magunkkal vihetjük, nem fog meghibásodni.

Sok hotelben már az étkezéseket is rá tudják kódolni, így a hotel éttermébe érve a kollégák egyetlen csippantással tudják kezelni azt is. A szobalányoknak pedig egy olyan speciális kártyájuk van, amely minden zárat képes nyitni, ezáltal nekik sem kell több tucat különböző kártyával a zsebükben mászkálni.

A kártyák azonban érzékenyen reagálnak az elektronikai eszközökre, így érdemes vigyázni vele, hogy hol tároljuk őket, mert például, ha a telefonunk mellett van egész nap, akkor képes összezavarodni, minek hatására eltűnik belőle a kód és ahogy a szobánkhoz érünk, csak azt észleljük, hogy nem tudjuk kinyitni ajtónkat.

Érdemes ezért jól szeparált helyen tartani, hogy ne érhessenek bennünket kellemetlen meglepetések.