A házilag végzett zárbetétcsere veszélyeiről?

Manapság mindenki mindenen spórolni akar, és ha eljön a zárbetétcsere ideje, akkor ezt is megpróbálják sokan maguk megcsinálni szakember bevonása nélkül. Szó sincs róla, hogy ne sikerülhetne egyébként a művelet egyedül is, ám ha mégsem megy jól, akkor bizony nagy kockázatot vállalunk. Persze sokan erre csak legyintenek, mert nem látnak ebben nagy veszélyt. Rendben, a zárcsere az bonyolultabb folyamat, főleg, ha több pontos zárról van szó, de egy zárbetét csak nem fog ki egy ügyes férfiemberen.

A zárbetét a helyére kerül, a régi ki, az új be, és kész is van. Igen ám, de biztos, hogy pontosan oda kerül, ahova kell? És tényleg azt a méretet vesszük, amire szükség van. Ha nem vagyunk elővigyázatosak, akkor egy zárroppantást kockáztatnunk. Ha ugyanis egy kicsit jobban kilóg a zárbetét, akkor egy fogóval rá lehet fogni, és már meg is lehet roppantani. És bizony itt most nem centikről, milliméterekről van szó. Ezt pedig nem feltétlen érdemes kockáztatni, csak hogy spóroljunk.

Mire figyeljünk a zárbetét vásárlásakor és a beszerelése során?  

Ha mégis eldöntöttük, hogy egyedül szereljük be a zárbetétet, akkor nagyon körültekintőnek kell lennünk. Az első lépés a megfelelő zárbetét beszerzése. Zárbetétből sem csak egyféle van, ezért érdemes pontosan olyat venni, amilyen az eredeti volt. Ha tehetjük, előbb szereljük ki a zárbetétet, aztán menjünk el vásárolni egy újat. Ilyenkor persze maradjon otthon valaki, ne legyen tárva-nyitva a lakás. A barkácsboltban, illetve a zárszaküzletben is kérjünk inkább segítséget, különösen akkor, ha még sosem cseréltünk zárbetétet korábban.

Ha megvan a zárbetét, akkor a beszerelésénél is figyeljünk oda, hogy ne lógjunk ki túlságosan, mert, ahogyan azt már fentebb említettük, ha kilóg, rá lehet fogni fogóval, így pedig meg is lehet roppantani, a zár pedig kinyílik. Sok videó van fent a neten, ami végigvezet minket a folyamaton, ha pedig elakadunk, hívjunk inkább szerelőt, aki befejezi helyettünk a zárbetét beszerelését.