A zárbetét pontos megmérése

Amikor hengerzárat szeretnénk cserélni az ajtóban, tudnunk kell, milyen méretet kell vásárolnunk. Kétféleképpen lehet a zárat megmérni, az ajtóban beszerelt állapotban (ez egy pontatlanabb mérés) vagy kiszerelve az ajtóból (ez sokkal biztosabb).

Magyarországon 99%-ban falcos ajtókat készítenek, aminek a jellemzője, hogy nem lehet egy mérőszalagot felfektetni az ajtó élére, mert több ugrás is van az ajtón. Egy keskenyebb fa beltéri ajtóban lényegesen könnyebb megmérni a zárbetét hosszát kiszerelés nélkül, mint egy kínai vagy műanyag ajtóban. Minél kevésbé vastag egy ajtó, annál egyszerűbb a mérést végezni. Hogyan is kezdjünk neki a zárbetét mérésének? Fontos, hogy nyitott állapotban legyen az ajtószárny. A zárbetétet abban az irányban kell keresni, ahol a kulcsot szoktuk használni. Az ajtólap élében a zárnyelvek alatt találunk csavarokat. Van, amelyik a zártestet rögzíti, és van olyan csavar, ami a zárbetétet fixálja. A hengerzár rögzítő csavartól kell a méretet mérni, külön a belső és külön a külső irányba. Ez azért fontos, mert lehet, hogy a zárbetét nem egyforma hosszúságú belül és kívül. A kilincs takaró cím vagy rozetta vastagságát is bele kell számolni, ami minimum 5 mm!

Amennyiben biztosak vagyunk a mérés értékében, jegyezzük fel azt, és mehetünk megvenni az általunk legmegfelelőbbnek ítélt zárbetétet. Budapesten a legnagyobb méret és minőség választékot a Kulcskirályban találja, a Nyugati tér mellett.

Ha bizonytalanok a mérést illetően, akkor nem marad más, mint a zárbetétet kiszerelni és egy pontosabb mérést elvégezni. A hengerzár kiszerelése a következőképpen történik. A nyitott ajtónál meg kell keresni a zárbetét rögzítő csavarját, és azt meglazítani, majd teljesen kitekerni és kihúzni. A zárbetétbe a saját kulcsát beletesszük és nyitás / vagy zárás irányba elfordítjuk a kulcsot addig, ameddig enyhe húzás hatására elkezd kifele mozdulni az ajtóból maga a zárbetét.

Tippek, ha zárbetét nem akar kijönni az ajtóból:

  • Lazítsuk fel a zártest csavarjait is! Többpontos szalagzár esetében, elegendő csak a középső részénél 4-5 csavart kilazítani. A csavarokat nem kell teljesen kivenni!
  • A legtöbb esetben a zárbetétet körbevevő cím vagy rozetta szorítja. Meg kell nézni, hogy egy irányból van-e csavarozva, vagy mind a két irányból – kívül és belül is fogja-e csavar. Ezeket a csavarokat szintén fel kell lazítani.
  • Előfordulhat olyan is, hogy egy rozettánál nem találunk csavart sem kívül, sem belül. Ezeknél fel van pattintva a rozetta egy szerelő alaplapra és az van megcsavarozva. Itt le kell pattintani a rozettát és alatta meg kell keresni a csavart, majd ki kell azokat lazítani.

A lényeg, ha minden olyan csavart fellazítottunk, ami a zárbetét helyét befolyásolja, vagy fixálhatja, akkor már nagyon könnyedén ki fogjuk tudni venni az ajtóból. A kulcsnak végig a zárbetétben kell lenni, csak a saját kulcsával szerelhető ki.

Az úgynevezett szerviz cilinderek tulajdonságai: van olyan zárbetét, melyet nem végleges biztonságnak szánnak, csak arra az időszakra van szükség rájuk, ameddig egy zárrendszer kiépítésre nem kerül. Itt ezeknek a zárbetéteknek a ki és beszerelését könnyíti egy olyan funkció, hogy nem kell kulcs hozzá. A tolókavivő (középen lévő „zárszakáll”) teljesen függőlegesen lefele áll, így egy mozdulattal szerelhető. Ha finoman két oldalról megütjük (pl. csavarhúzóval) a zárszakáll beesik középső állásba és kijön az ajtóból. Természetesen ez csak nyitott, nem kulcsra zárt ajtónál valósítható meg.

Tehát, ha sikerült kiszereltük a zárbetét az ajtóból, ilyenkor még van egy olyan lehetőségünk, ha több zár van az ajtón, és mi csak egyet szeretnénk cserélni, akkor a többi zárat visszazárjuk és az egy darab mintával felkeressük a Kulcskirály zárszaküzletet és megvásároljuk a kívánt cilinder zárat. Ha mindenképpen vissza kell szerelni a zárbetétet, akkor a következő módon végezzük el a mérést, a már kiszerelt zárbetéten. Letesszük egy asztalra vagy a földre. Hozzunk egy vonalzót vagy mérőszalagot, ami van nálunk, és csavarközéptől megmérjük jobbra és balra. Ha csak egy darab papírlapunk van és egy tollunk az is jó. A papírlapra helyezzük, húzunk egy vonalat a hengerzár két végén és teszünk egy jelölést a rögzítő csavarhoz.

Így már biztosan jó méretet fogunk választani, már csak a megfelelő típust kell eldönteni, de arról legközelebb írunk.