Amikor a zárbetétcsere nem elég, vagy mikor nem halogatható a zárcsere?

Amikor valami gond van a zárral, akkor sokan reménykednek abban, hogy megússzák a dolgot egy zárbetétcserével. Ez sok esetben így is van, kulcsvesztés, költözés, új albérlet vagy épp szakítás-válás esetén ez is elég lehet, de a zárba szorult vagy törött kulcs problémáját is megoldhatjuk így. És ha tehetjük, miért is ne válasszuk ezt a megoldást? A zárbetétcsere olcsóbb, mint egy komplett zár cseréje, ezért is választják ezt a megoldást, ha van rá lehetőség. Akadnak azonban olyan esetek, amikor sajnos nem ússzuk meg a zárgondot ilyen egyszerűen és olcsón.

Amennyiben a zár javíthatatlan, illetve a zárbetéten kívül is megsérültek alkatrészek, akkor sajnos komplett zárcserére van szükség. Ha akad a zár, akkor sokszor elég lehet az olajozás, de sajnos megesik, hogy a gond folyton visszatér, ilyenkor viszont a szerelő teljes cserét fog javasolni. Az sem ritka, hogy a zárba szorult kulcs nagy kárt okoz, vagy épp egy komoly gond következménye, ami szintén indokol egy teljes zárcserét. Ha pedig valaki megpróbálta feltörni, de nem sikerült, akkor is zárat kell cserélni, mert esetleg az illető visszatér, és már sokkal egyszerűbb dolga lesz egy sérült zárral.

Nem sérült a zár, mégis zárcserére van szükség? Tényleg van ilyen?

Nincs is baja a zárnak, minek cseréljem le? Biztos sokan tették fel magunknak ezt a kérdést, főleg akkor, amikor lakásbiztosítást kötöttek, és azzal szembesültek az apró betűs részben, hogy a biztosító egy minőségi, védelemmel ellátott zárat vár el. Manapság még mindig sok olyan ingatlan van, amelyen silány, olcsó zárak vannak, melyek legnagyobb előnye természetesen az áruk, viszont védelmi szempontból meglehetősen gyengén teljesítenek.

Attól, hogy a zárnak nincs gondja, még érdemes lehet lecserélni, különösen akkor, ha ezt elvárja a biztosító. A biztosítók ugyanis feltételhez kötik egyes káresemények kifizetését, és ilyen a betörés is. Csak akkor él a biztosításunk, ha megfelelő zár kerül fel, ha pedig nem cserélünk zárat, amikor kellene, és betörés történik, a biztosító megtagadhatja a kifizetést.