Amikor elegendő a zárbetétcsere is

Amikor valami gond van a zárral, akkor egyből a legrosszabbra gondolunk, hogy most aztán az egész zárrendszert ki kell cserélni, ami bizony nem lesz olcsó mulatság. A helyzet azonban az, hogy az esetek túlnyomó részében bőven elegendő egy zárbetétcsere is, ami lényegesen gyorsabb és olcsóbb. Mielőtt a komplett zárat kicseréltetnénk, vagy hagynánk magunkat egy nem túl korrekt szakember által rábeszélni a zárcserére, járunk utána, hogy valóban erre van szükségünk, vagy elég a zárbetétcsere is.

Nos, az egyik eset, amikor elég a zárbetétcsere is, a kulcsvesztés. Amikor a kulcs elveszik, érdemes tenni egy próbát a megtalálásával, mert lehet, hogy nem lopásról van szó, hanem vesztésről. Nagyon gyakori, hogy figyelmetlenek vagyunk, és a kulcs vagy kulcscsomó kiesik a táskánkból, zsebünkből. Ha viszont nem találjuk meg, akkor érdemes zárbetétcserét kérni, hiszen ilyenkor csak új kulcsra van szükség, egy olyanra, amely biztos nincs illetéktelenek kezébe. Sosem lehetünk benne biztosak, hogy a kulcs elveszett, nem pedig ellopták.

A költözéskor is elég lehet a zárbetétcsere, persze nem minden esetben

A másik gyakori eset, amikor szintén elég zárbetétcserére költeni, az a kötözés. Amikor ingatlant vásárolunk, építtetünk, vagy csak albérletbe költözünk, érdemes új kulcsokat is beszerezni, mert így biztosak lehetünk benne, hogy csak nekünk lesz kulcsuk az adott ingatlanhoz. Nem egy olyan esetről hallani, amikor egy régi bérlő vagy az előző lakó, esetleg az építkezésen dolgozó személy visszatért, és bizony nem voltak baráti szándékai. A legtöbb esetben ilyenkor elég a zárbetétcsere is.

Van azonban olyan eset is, amikor a zárbetétcsere sajnos nem elég. Ha az ajtón silány zár van, akkor azt mindenképp célszerű lecseréltetni egy több ponton záródó, védelemmel ellátott fajtára. A biztosítók is ilyet várnak el a lakásbiztosítások esetén, de mi is jobban járunk, ha egy minőségi zárral védjük magunkat és ingóságainkat. A költözést követően célszerű kihívni egy szerelőt, aki ellenőrzi a bejárati ajtó zárját, és tanácsod ad azzal kapcsolatban, hogy zár vagy zárbetétcserét végeztessünk-e.