Elveszett a kulcs, mit tegyünk?

A kulcsvesztés rendkívül kellemetlen lehet, különösen, ha akkor szembesülünk vele, amikor ott állunk a bejárati ajtó előtt, de nem tudunk bejutni a lakásunkba. Ilyenkor jön a kapkodás, a kutakodás, átforgatunk minden zsebet, minden zugot, minden helyet, ahol a kulcs lehet, de végül szembesülnünk kell vele, hogy nincs meg. A kérdés persze az, hogy mi is lett a kulccsal, mert ez nagyban meghatározza, hogy mit is kell tennünk ezután.

Ha teljesen biztosak vagyunk benne, hogy elveszett, és nem ellopták

Amennyiben biztosra vehető, hogy a kulcsot nem ellopták, hanem csak kiesett a zsebünkből vagy a táskánkból, akkor mindenképp érdemes visszamenni azokra a helyekre, ahol aznap jártunk, mert van rá esély, hogy valaki megtalálta a kulcsot, és leadta a kasszánál vagy a portán, esetleg a biztonsági szolgálat eltette. Ha szerencsénk van, meg is lesz a kulcs. De eshet olyan helyre is, ahonnan már nem tudjuk előszedni, ilyen esetekben viszont nem nagyon marad más megoldás, mint a kulcsmásolás, már ha van valahol pótkulcs.

Amennyiben egy családtagnál is van kulcs, akkor ő minket is be tud majd engedni, illetve az ő kulcs lemásolható lesz. Ha viszont egyedül élünk, vagyis ha van pótkulcs, akkor is bent, a lakásban, akkor a szerelőt kell hívni, aki zárnyitással a zár megsértése nélkül be fog tudni engedni minket az otthonunkba. Ha nincs pótkulcs, akkor csak a zárbetétcsere marad az egyetlen megoldás.

Ha akár lopásról is szó lehet

Az is megeshet, hogy nem tudjuk biztosan megmondani, hogy lopásról vagy vesztésről van szó. Akik ellopták a kulcsunkat, akár követhettek is minket hazáig, sőt, lehet, hogy nemcsak a kulcsunkat, de az iratainkat is ellopták. Ha tehetjük, értesítsünk valakit, aki be tud menni, és vigyázni tud a lakásra/házra, ne legyen esélyes feltörnie a zárat senkinek. Mi mehetünk egyből a rendőrségre, jelenteni az esetet, de a zárszerelőt is érdemes mihamarabb hívni, és kérni egy zárbetét cserét, ha nem elég biztonságos a meglévő zár, akkor pedig egy komplett zárcserét.