Hogyan jut be legtöbbször egy betörő az ingatlanba?

Ha követjük a híreket, akkor gyakran hallhatjuk, hogy egyre jobban nő a betörések száma, és évről évre egyre több ingatlant fosztanak ki a betörők addig, míg az ott élők nem tartózkodnak otthon. De mégis hogyan?

Az igazság az, hogy a rutinos betörők már ránézésre meg tudják állapítani azt, hogy az adott ingatlanba milyen gyorsan, és milyen egyszerűen fognak tudni bejutni, hiszen ismerik a zárakat, a zár típusokat, illetve el tudják dönteni azt is, hogy az adott bejárati ajtó zár mennyire jó minőségű. Talán nem is gondolnánk, de egy silányabb minőségű zárszerkezetet egy betörő akár 5 másodperc alatt is fel tud törni.

A legtöbb betörő egyszerűen a nyílászárón keresztül jut be a lakásba

A betörések számának nagy része sajnos a nyílászárókon keresztül történik meg. Nyáron gyakran éjszakára nyitva hagyjuk a szobákban az ablakokat, szellőztetés miatt, de jó tudni, hogy egy bukó ablakot egy gazember pillanatok alatt ki tud nyitni. Az ablakok mellett azonban a legtöbbször egyenesen a bejárati ajtón keresztül jutnak be a betörők a kinézett ingatlanba, ugyanis egy olcsó, silány zár kinyitásához egy rutinos betörőnek nincs is szüksége semmilyen speciális eszközre.

Hatalmas tévhit az, hogy a betörők éjszaka a legaktívabbak.  A legtöbbször pontosan tudják azt, hogy ki mikor tartózkodik otthon, hiszen rendszerint a betörők megfigyelnek bennünket, így kivárják azt az időt amikor mindenki elmegy otthonról. A betörők pontosan tudják, hogy az emberek többsége a lábtörlő, vagy éppen egy virágcserép alá szokta elrejteni a pótkulcsokat, így nem ritka, ha zárfeltörés nélkül be tudnak jutni a lakásba. Ezt akkor is össze tudják hozni, amikor elcsenik tőlünk a lakáskulcsunkat, és könnyen lehet, hogy mi ezt észre se vesszük csak akkor, amikor be szeretnénk jutni a lakásba, ám a kulcsainkat sehol nem találjuk. Bár előfordul természetesen az is, hogy azokat elhagytuk, nem ritka, ha azt szánt szándékkal lopta el tőlünk valaki.

Ha nem találjuk meg az elvesztett lakáskulcsunkat, akkor mindenképpen cseréljük ki legalább a zárbetétet, akkor is, ha egy pótkulccsal sikerül bejutni a lakásba, ugyanis soha nem tudhatjuk, hogy az eredeti kulcsunk kinél van.