MABISZ zárbetét ajánlásról a véleményünk

A MABISZ szerepe igen fontos lenne, hiszen az ő ajánlásuk alapján dönthetnénk el, hogy melyik terméket érdemes megvásárolni, és melyik termék milyen biztonsági szintet képvisel.

Minden komolyabb, nagyobb zárgyártónak vannak minősítései, illetve a saját termékeit is igyekeznek elhelyezni olyan kategóriába, ahová szánják.

Egy példa:

Mult-T-Lock zárbetétek:

7×7 és Integrator zárbetétek az alap kategóriásak.

Interactive+ zárbetétek a közép kategóriát képviselik, – de sok más gyártó terméke ezt a szintet meg sem közelíti, és már MABISZ 6-os!

MT5+ zárbetét pedig a top kategória,

így tulajdonképpen mindenkit széles körben ki tud szolgálni, mivel egyszerűen össze lehet őket hasonlítani.

A legtöbb gyártó ezt a szisztémát követi.

Második példa:

Abus zárbetétek minősítései MABISZ szerint

Abus D15 zárbetét már MABISZ 6-ot kapott, holott ezt a terméket Kínában készíti az ABUS, amivel nem lenne baj, de értelmetlen egy olyan kategóriába sorolni, ahová a sokkal jobb minőségű, eredeti német Abus Bravus 2000MX zárbetét is tartozik. Az ára pedig minimum a kétszerese.

Így mi alapján döntsön bárki is, aki nem ért hozzá? Minek a drágább kategória, ami egyértelműen nem sorolható ugyanabba a kategóriába, mert sokkal jobb zárbetét és a védelme is sokkal magasabban van.

Mivel a termékek különböző országokban megjelennek, így fontos, hogy mindenhol meglegyenek a helyi minősítések.

VDS – ez a német minősítő szervezet, itt csillagokat osztanak ki egy-egy termékre, a három csillagos termék már nagyon magas minőséget képes produkálni.

A MABISZ hiányossága szerintünk, hogy a termékekről elegendő a gyártó által kiállított leírás, és egy fordítás magyar nyelvre, máris olyan minősítést kap egy termék, amilyet akarunk. Nincsen eszköze, se módja arra, hogy valóban elvégezze azokat a teszteket, amelyek által egy komplex képet kapnának a termékről.

Sajnos sok olyan zár, zárbetét is MABISZ 5 és MABISZ 6-os kategóriában van, aminek ott semmi keresnivalója nem lenne, ha valóban összehasonlítanánk más termékkel, amik szintén megkapták a MABISZ 6-ot.

Egyszerű példával élve, szerintünk más egy Mercedes S osztály full extrája, és más egy Opel Insignia full extrája. A maga kategóriájában mind a kettő full extrás, de mégis hatalmas a különbség!

Ezzel a gondolatmenettel nem szeretnénk a MABISZ-t,vagy az ott dolgozókat kritizálni, inkább csak egy olyan hiányosságra szeretnénk felhívni a figyelmet, amit valamikor újra kellene csinálni, akár több zárszaküzlet vagy forgalmazó bevonásával, akik a szakmában a fogyasztókkal nap mint nap kapcsolatban állnak.

A jelenlegi rendszer alapján sajnos olyan termékek is magasan vannak minősítve, amit nem volna szabad, és olyan termékek nem kapják meg a magas minősítést, amik meg kellene, hogy kapják.

Sok forgalmazó már nem viszi a termékét a MABISZ elé, mert egy európai minősítéssel sokkal több országban el tudja fogadtatni a termékét.

A zárbetétek területén sem elegendő csak a zárbetétet önmagában vizsgálni. Egy zárbetét nem képes az ajtót önmagában betörésvédetté tenni. Az ajtó anyagának és a benne lévő zárszerkezetnek szintén ellen kell álljon a támadásnak.

Németországban pl. a zárbetétből nem látszik semmi, komoly biztonsági pajzs van az ajtóra felszerelve.

A lakat minősítések sem jobbak, ott is óriási a káosz! Ráadásul sok lakatnál kikötés a lakat rögzítési módja is, ami végül is jogos, hiszen egy egyszerű lemez lakatpánton lévő drága lakat nem lehet jó megoldás. A lakat sokszor sértetlen, míg a lakatpántot egyszerűen levágják.

Jelenleg egy teljes összevisszaság az egész MABISZ ajánlás, ami a hazai zárgyártó piacokat jellemzi, és sajnos már évek óta semmi más nem történik, mint X tízezer forintért cserébe “végeznek el minősítéseket”.  A minősítések pedig a forgalmazók által nyújtott papírok alapján történik.

Véleményünk szerint, ha minősítést készítenek, akkor megfelelő szakmai tudással és eszköztárral kellene azokat elvégezni, aszerint, hogy bekérnek mintákat, amin különböző vizsgálatokat ténylegesen elvégeznek.

Vannak ilyen minősítő cégek, ilyen a TÜV is, vagy az ISO 9001.

Az itt megjelent sorok a mi véleményünk, és üzletünk naponta több száz lakossági vásárlóval és jó néhány ipari felhasználóval tart üzleti kapcsolatot.

Amikor pedig a MABISZ ajánlás szóba kerül, sajnos a cégeknek sokszor olyan döntést kell hozniuk, ami csak papíron mutat jól ám a megfelelő biztonságot nem tudja garantálni.

Szeretnénk ha ez a jövőben pozitív változást hozna!