Miért törik bele a kulcs a zárbetétbe?

Nem is gondolnánk, de a zárba törött kulcs nem is olyan ritka. Persze nem történik meg túl gyakran, de ez azért egy olyan eset, amire nem árt, ha fel vagyunk készülve. Annak, hogy a kulcs megadja magát, és a zárba törik sok oka lehet. Egyrészt okozhatja a kulcs hibája, hiszen ha már meg van gyengülve az anyag, esetleg sérült vagy repedt a kulcs, akkor a zárba törés kockázata meglehetősen magas. A kulcsokat mindig a zsebünkbe, táskánkba tesszük, ahol bizony mindennek neki fognak ütközni. Ez gyengíteni fogja a kulcsot, és ha nem vigyázunk, pont a zárba törik bele. Ha azt tapasztaljuk, hogy a kulcs deformált vagy sérült, azonnal másoltassunk másikat.

De a kulcs csak az egyik része a problémának. A kulcs sérülése már eleve rizikófaktor, de maga a zár is okozhatja a bajt. Lehet, hogy valamilyen gond van a zárbetéttel, ami miatt a kulcs beszorul. Az sem ritka, hogy pont egy rossz kulcsot teszünk bele. A zárba szorult kulcsra a legtöbben úgy reagálnak, hogy elkezdik feszegetni. A feszegetés hatására pedig a kulcs hajlamos eltörni, különösen, ha már elve sérült, gyengült volt. A legjobb, amit tehetünk, hogy elkerüljük az ilyen helyzeteket, ha odafigyelünk a kulcsok állapotára, és ha valamilyen akadást, szorult tapasztalunk a zár esetében, azt is a lehető leghamarabb orvosoljunk.

Mit tehetünk, ha már beletörött a kulcs?

Persze megeshet, hogy minden igyekezetünk ellenére a kulcs mégis a zárba törik. Ilyenkor a legtöbben megpróbálják maguk kipiszkálni a törött darabot, de ez egyáltalán nem jó ötlet. Ahogyan az sem, ha megpróbáljuk betörni az ajtónkat, csak hogy bejussunk. Nem csak a zár sérül majd meg, de az ajtó szerkezet, sőt, akár mi is. A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy felhívjuk a zárszerelőt, aki valószínűleg egy zárbetétcserét fog javasolni.

Ez egy gyors és egyszerű művelet, ráadásul nem is túl drága. Hamar elkészül vele, mi bejutunk az otthonunkba, a zárhoz pedig lesz új kulcs, ami sérülésmentes, és valószínűleg ez már nem szorul bele a zárba.