Mit tehetünk akkor, ha a saját otthonunkból zártuk ki magunkat?

Senki nem szeretné ilyen kellemetlen, és rendkívül bosszantó szituációval szembe találnia magát: Mikor csak a postáért szaladunk ki, visszamenni azonban már nem tudunk a saját lakásunkba, hiszen az ajtót becsapta a huzat. Amikor pedig már kattant a zár, nagy valószínűséggel rá jöttünk, hogy bajba kerültünk, hiszen a kulcsunk nincs nálunk. Ilyenkor talán eszünkbe juthat az, hogy bemászunk valamelyik ablakon, de nem biztos, hogy ez lesz a legjobb megoldás. Ha szerencsénk van, akkor korábban hagytunk egy szomszédnál, vagy egy barátnál egy pótkulcsot, amivel most ki tudjuk nyitni a bejárati ajtónkat, ha azonban ez nem opció, akkor egy megoldás van: Mégpedig az, hogy ki kell hívnunk egy szerelőt.

Hogyan jussunk be ilyen helyzetben a lakásba?

Rettentően bosszantó lehet az, ha valamilyen oknál fogva kizártuk magunkat a lakásból, de nagy hibát követünk el akkor, ha elkezdjük felfeszíteni a zárat, vagy ha van nálunk valamilyen szerszám, amivel nekiállunk szétszerelni a zárszerkezetet. Bár a szétszerelés lehetséges, hogy sikeres lenne, nagy valószínűséggel összeszerelni már nem fogjuk tudni a zárszerkezetet, ilyen esetben pedig ígyis-úgyis szerelő lesz a történet vége. Az is előfordulhat, hogy valaki megpróbálja berúgni az ajtót, vagy esetleg vállal szeretné azt bedönteni, ez azonban több okból sem jó ötlet. Egyrészt, így komoly sérüléseket okozhatunk saját magunknak, főleg akkor, ha egy masszív, erős ajtóval, és zárszerkezettel állunk szembe, másrészt, ha sikerrel is járunk, akkor nem csak egy új zárat, hanem nagy valószínűséggel új ajtót is kell majd vásárolnunk, tehát ez a „trükközés” se nem praktikus, se nem költségkímélő.

A legjobb, amit tehetünk ilyenkor, hogy minél előbb kihívunk egy szakembert, aki várhatóan rövid időn belül ki tud érkezni a helyszínre. Szerencsére számára egy ajtónyitás (sérülés és kár nélkül) nem vesz igénybe 10 percnél többet. Ha pedig sürgős ajtónyitásra van szükségünk, mert például a kisgyermekünk maradt odabent egyedül, akkor keressünk olyan szerelőt, aki 0-24 órában a rendelkezésünkre áll.