Sérült kulcsot is lehet másolni?

Nagyon gyakori eset, hogy a kulcs meghajlik, eldeformálódik, esetleg megreped vagy eltörik. Ez a legtöbb esetben nem akkora baj, mert van belőle másik, egy pótkulcs, egy családtagnál egy másik kulcs, így csak elővesszük azt, majd másoltatunk belőle egy újat, a régit pedig megsemmisítjük (kukába dobni nem szerencsés, ezt inkább kerüljük). De mi van akkor, ha valamiért csak egyetlen kulcsunk van. A többi elveszett, vagy nem kaptunk másikat, amikor beköltöztünk, és nem gondoltuk, hogy másoltatni kellene belőle, vagy még nem jutottunk el odáig.

Ritka eset az ilyen, de korántsem lehetetlen, és fel is merülhet bennünk a kérdés ennek kapcsán, hogy másolható-e egy sérült kulcs vagy sem. Nos, ez sokszor sérüléstől függ, bár a mai kulcsmásolók számára már semmi sem lehetetlen. Ha a kulcs kettétörött, akkor lényegesen kisebb esélyünk lesz arra, hogy újat másoltassunk belőle, de érdemes a kulcsmásolónál rákérdezni. Amennyiben nem tudnak segítni, akkor zárbetétet kell cseréltetni, más megoldás nagyon nincs. Ha csak deformált, esetleg repedt a kulcs, akkor viszont más sokkal nagyobb esélyünk van a sikerre, ilyen esetekben általában lehet másolni a kulcsot, így könnyen szerezhetünk a sérült helyett egy újat.

Mitől sérülhet meg egy kulcs?

Persze az is érdekes kérdés, hogy mitől sérül meg egy kulcs, hiszen fémből van, elvileg nem törhet, sérülhet olyan könnyen, nem igaz? Nos, a helyzet az, hogy attól, hogy a kulcs fémből van, még korántsem készül olyan erős anyagból, hogy mindent kibírjon. Mi pedig nem kíméljük. Csak bedobjuk a táskánkba, a zsebünkbe, ahol a tárcánknak, aprónak, mobilnak, többi kulcsnak ütődik. Bele sem gondolnunk, hogy ezek a mindennapi apró sérülések, karcolások mennyire meg tudják gyengíteni a kulcsot.

Ha nem is törik, reped, de eldeformálódhat, így pedig már nem biztos, hogy rendesen nyitni-zárni tudjuk majd vele az ajtót. Amikor akadni kezd a zár, előbb mindig a kulcsokat érdemes megnézni, mert a deformálódás is okozhat akadást, nemcsak a zár lehet a ludas.