Zárnyitási trükkök, melyek szükség esetén valóban jól jöhetnek

A mozivásznon az elmúlt évtizedek során rengeteg zárnyitási trükköt láthattunk már, és attól függetlenül, hogy természetesen nem szabad mindent elhinni a televíziós, és filmes trükköknek, sokak szerint valóban létezik néhány olyan zárnyitással kapcsolatos praktika, mely akár még működhet is. Sokan úgy vannak vele, hogy az izgalmas filmes trükköket mindenképpen ki akarják próbálni, ám ezekkel kapcsolatban azért jó, ha óvatosak leszünk, ugyanis van, ami a valóságban egyáltalán nem fog működni, vagy ha mégis, akkor pedig nem igazán fogunk vele jól járni.

Fontos azonban leszögezni, hogy a filmben ezek az ajtók ténylegesen sosincsenek bezárva, és a legtöbb esetben a trükkök elvégzését szakképzett, és több éves gyakorlattal rendelkező kaszkadőrök hajtják végre.

Baj esetén megérheti kipróbálni a filmes zárnyitási trükköket?

Jól ismerhetjük már az ajtón beugrós módszert, vagy azt, amikor valaki úgy szeretne egy bejárati ajtót kinyitni, hogy oldal irányból vállal nekiszalad. A kaszkadőrök természetesen pontosan tudják, hogy hova kell ugraniuk, és hogy az adott ajtót hogyan, mekkora erővel kell meglökniük ahhoz, hogy az a jelenet látványos legyen, ők mégse sérüljenek meg. A valóságban ezek a trükkök vagy egyáltalán nem fognak működni, vagy ha igen, akkor vagy magunkban, vagy az ajtóban és a zárban fogunk kárt tenni. A bankkártyás ajtónyitási módszer azonban egyesek szerint valóban beválhat, ám csak abban az esetben, ha egy gombos kilinccsel rendelkező ajtóról van szó, amely nincs kulcsra zárva. Az egyszerűbb zártípusoknál talán még a zár hajtűvel való kinyitása is működhet, ám ehhez kell némi gyakorlat, főleg, ha gyorsan szeretnénk dolgozni.

Habár ezek az izgalmas jelenetek valóban jól működhetnek a filmekben, érdemes őket kihagyni, főleg akkor, ha valóban nem tudunk be, vagy éppen kijutni az adott ajtón.

Ha tönkrement a zár, beragad az, vagy elhagytuk a kulcsunkat, ahelyett, hogy különböző trükkökkel kezdenénk el próbálkozni, inkább keressük ki telefonunkból a zárszerelő telefonszámát, hogy a helyszínre érkezve gyorsan, precízen és rongálásmentesen ki tudja nyitni a bezárt ajtót.