A zárbetét

A zárbetéteket sokféleképpen lehet kategorizálni, igyekszünk minden szempontot figyelembe venni, és minden általunk szerzett információt és tapasztalatot megosztani olvasóinkkal.

Weboldalunkon a zárbetétek egyszerűen márkanév szerint vannak csoportosítva, így mutatva be azt a választékot, amit a Kulcskirály zárszaküzletben meg tud vásárolni minden kedves ügyfelünk.

A könnyebb eligazodás érdekében, bemutatjuk Önöknek az általunk forgalmazott zárbetét típusokat, hogy Ön az igényeinek legmegfelelőbbet tudja kiválasztani.

Zárbetét Típusok

Normál zárbetét – ide sorolnánk az Elzett 751/757 sorozatot, ami egy sima fogazott kulcsos réz zárbetét, ebből évente még mindig több tízezer darab kerül eladásra.

Mindenképpen a Titan K1-es típust is ide sorolnánk, habár ennek már van fúrásvédelme, tehát biztonságosabb. Az a közös ezekben, hogy nagy mennyiséget értékesítünk, és ezekhez lehet a legolcsóbban kulcsot másoltatni.
Ahol sok kulcsra van szükség ott gyakran ez is szempont.

Fúrás védett zárbetét – ez nem jelenti azt, hogy a zárbetétet nem lehet semmilyen drága maró, fúró szerszámmal roncsolni, csak annyit jelent, hogy a zárgyártó gondoskodott valamilyen erősítésről, amivel a fúrásos roncsolást meg lehet nehezíteni.
Számos ilyen módszer létezik, van aki egy acéldarabot tesz a zárbetét elejébe, rejtve, horonyba vágva.
Van aki a zárbetétet működtető csapokat nem rézből készíti, hanem már acélból, így az jóval ellenálóbb.
Számos védelem létezik.

Savazás ellen védett zárbetét – ez kicsit olyan mint Columbo felesége, mindenki beszél róla, de senki nem látta.
A zárgyártók egyszerűen védekeznek ez ellen, a zárcsapokat mozgató rugókat nem rézből készítik, hanem saválló anyagból.
A rugózása megmarad, és hiába  fecskendeznek a zárunkba savat, a rugókat nem tudják szétmarni.
Maga a savazásos folyamat nagyon hosszú, és időigényes.
Napokig kell próbálkozni, és többször visszamenni a helyszínre, ami nem igazán életszerű.
Erre a módszerre sehol a világon nem vizsgálják be a zárakat, így nálunk sem, de a zárbetétek több mint 90% -a védett a savazásos módszer ellen.

Letapogatás / zárfésű ellen védett hengerzárbetét – A különböző zárgyártók mindig követték az igényeket, de ezt is valahol a régmúltban kell keresni, hogy miért kell ilyen bejutási módszerek ellen védekezni.
Nos, nem az Egyesült Államokban élünk, ahol a hívatlan „vendéget” lelőhetjük a jogosan tartott fegyverrel.

Így ott nincs szükség különösen biztonságos ajtóra és zárra. Európában mások a törvények, ide „atombiztos” zárakra és ajtókra van szükség.
Ezért van az, hogy az elhárítás és információs hivatalok (kémek) be akarnak jutni bizonyos helységekbe, lehetőleg nyom nélkül.
Ez a fontos, a bejutásnak és kijutásnak nyomtalannak kell lennie. Így a zárgyártóknak a mechanikát szükségszerűen fejleszteniük kellett, hogy ne lehessen gyorsan nyomtalanul bejutni.

Kulcsbeütés (bumping key) ellen védett zárbetét – Az egyik legújabb nyitási módszer, amelynél mindenképpen szükség van megfelelő technikai eszközre.
Kell egy olyan kulcs, ami illeszkedik a zárbetétbe és megfelelő mélységre van vágva vagy fúrva a kulcs, ahhoz hogy pozícióba álljanak a zárbetétet működtető csapok.
Egy bonyolultabb felépítésű zárbetét, mint az RB LOCXIS, Mult-T-Lock Mt5+ vagy az Abloy záraknál ez nem lehetséges. Most nem soroljuk fel az összes típust, de azt lehet mondani, hogy a 20 ezer forint feletti összegű zárbetétek már teljesen védettek.  

Törés ellen védett zárbetét - Kétféle törésvédelem van jelen a piacon, egy úgynevezett „kikönnyített” letörhető zár, illetve a rögzítő csavarnál megerősített zárbetét.
Mind a két esetben a cél ugyanaz, hogy ne lehessen a zárat a rögzítőcsavar pontjánál eltörni, így megakadályozzuk, hogy a zárbetét ketté törjön.
A zártöréses módszer az egyik leggyakoribb/népszerűbb, hiszen gyors és halk.
Sajnos a tulajdonosok sokszor „tálcán” kínálják a lehetőséget, a túlnyúlt zárbetéttel, vagy hogy nem védekeznek megfelelő pajzzsal.
A törés elleni védekezés legegyszerűbb formája, ha úgy választjuk meg a zárbetét méretét, hogy az nem lóg ki az ajtó síkjából. Egy kicsit beljebb is állhat, amíg a kulcs elfordul benne, addig nem probléma.
Az acélhidas erősített zárbetétek általában drágábbak, de mind a két változatból van lehetősége a kedves vásárlónak üzletünkben választani.

Normál kétoldali zárbetét típus – ebben az esetben a zárbetét külső és belső felébe is lehet kulcsot helyezni, így nyitható és zárható a hengerzár.

Amikor alapméretű vagy normál méretű zárbetétről beszélünk a 30x30 mm-es hosszúságra gondolunk.
Ez azt jelenti, hogy a hengerzár mérete kívül és belül egyforma hosszú, 3-3 cm.
Vannak viszont szimmetrikusan eltérőek és lehet aszimmetrikus méretű hengerzár is.
A gyártók minden esetben úgy készítik el a zárakat, hogy mind a két oldalába elhelyezik a megfelelő mechanikai védelmeket, a fúrás-, finomnyitás-, sav- és törés elleni védelmet.
A betét két oldalának a hosszát az ajtó vastagsága és a biztonsági pajzsok méretei határozzák meg.
A  szimmetriáját pedig az ajtó falc mérete adja meg. Így ma már sok esetben nem számít extra méretnek a 40x60 mm, vagy az ennél még nagyobb méret.
A Kulcskirály szaküzletben bármilyen méretet készletről azonnal tudunk biztosítani, csak a megfelelő minőséget kell kiválasztani.

Egy oldalú hengerzárbetét / fél cilinder – olyan egy olyan típus aminek csak az egyik oldalát tudjuk működtetni. Felhasználási területei speciálisabbak.
Elektromos kapcsolókban, amik például redőnyt, rácsot működtetnek, vagy garázs ajtókba szerelik.
Ezeket nem tudjuk mind a két oldalról működtetni.
Ezeknek is többféle minősége létezik, a sima Elzett zárbetéttől a legkomolyabb zárakig.

Gombos zárbetét – ez ugyanolyan mint a kétoldalas zárbetét, bármilyen méretből elkészíthető, és a minőség tartomány is elég széles.
Többnyire a gyártók alkatrészeket biztosítanak és megfelelő képzéseket nyújtanak annak érdekében, hogy gyári minőségben tudjuk átadni termékeket.
A fordítógombot azért érdemes választani, mert így kényelmesen egy mozdulattal zárhatóvá válik az ajtó, és nem zárjuk ki azt a személyt aki szintén kulccsal rendelkezik.
Minden esetben csak olyan ajtóknál alkalmazható, ami teli ajtó, nem tartalmaz üveg felületet, világító ablakot. A gomb a zárbetétnél extra, ezért többnyire feláras termék. Egy gombnak a kialakítása, gyártótól függően, 10-20 perc.

Pánik funkciós zárbetét – olyan biztonsági hengerzár, aminek akkor is tudjuk használni a külső oldalát, ha a belső oldalában benne felejtettük a kulcsot. Ez úgy lehetséges, hogy egy speciális pánikfunkciós kuplunggal van ellátva, ez engedi a kulcsot mind a két irányból működni.
Nyugaton nem is lehet e funkció nélkül kapni zárbetétet, mert ha egy idős ember, vagy gyermek rosszul van, és véletlenül a kulcs benne maradt az ajtóban a zárban, akkor is nyitható marad a saját kulcsával kívülről.
Tehát bárki, aki rendelkezik kulccsal, ki tudja nyitni az ajtót, és tud hívni segítséget.

Olyan hotel ajtóknál, ahol még kulcsot használnak és nem kártyás rendszer van, minden esetben ilyen vészfunkció van a zárba beépítve.

Fogaskerekes zárbetét / hevederzár zárbetét – Az ajtót leghatékonyabban védő szerkezet, ami befeszítés ellen véd. Mivel az ajtó belső oldalára kerül felszerelésre és mind a két irányból működtethető, így lényeges, hogy milyen méretű zárbetétet választunk.
A hevederzárba való zárbetétnél még fontos a mozgást átadó fogaskerék mérete és típusa, hiszen a rosszul választott fogaskerék, működésképtelenné teszi a szerkezetet.
Üzletünkben legalább 10 féle különböző minőségű zárbetét közül választhat.
Van biztonságos RB, ami alapból 3 kulcsos, de kódkártyával másoltatható, vagy van 5 kulcsos ABUS, ami ár/érték arányban nagyon kedvező.

Nem javasoljuk, hogy minta nélkül, különböző webshopokból rendelgessenek, mert 1-2 mm eltérés már a pontos működést befolyásolhatja. Egy beszorult hevederzárat egy profi záras cég pedig nem olcsón nyit ki és állítja helyre.

Amint kiszerelnek mintát, azt hozzák be hozzánk, a Nyugati térnél található boltunkba, és máris hatalmas választékból fognak tudni vásárolni.

Azonos kulcsos zárbetét rendszerek

Az általunk forgalmazott zárbetétek a legtöbb esetben egységesíthetőek.
Ez azt jelenti, hogy ugyanazzal a kulccsal több zárbetét is működtethető.
Ez például hasznos egy családi ház esetében, ahol a kaput, lépcsőházat, bejárati ajtó(kat), garázst, ugyanazzal a kulccsal lehet működtetni.
A kulcs darabszáma tetszőlegesen variálható, és természetesen bármelyik zárbetétbe kérhetőek a különleges funkciók, mint például vészfunkció, vagy a forgató gomb.

Erről bővebb leírást ezen a weboldalunkon talál: www.fokulcsrendszer.hu

Speciális zárbetétek – RIM / VDC zárak

Ezek olyan kiegészítő zárbetétek, melyek valamilyen utólagosan felszerelt második vagy harmadik zárat működtetnek. Csak egy oldalról működnek kulccsal, kívülről.
A zár kívülről kör alakú, de különböző átmérőjű, hátulról kettő darab csavar rögzíti, ami között van egy méretre vágható rudazat, ez mozgatja a zárszerkezetet, miközben fordítjuk a kulcsot.
Különböző minőségben kaphatóak, azonos zárrendszerbe is illeszthetők.

Skandináv ovális zárbetétek - ezek olyan speciális zárbetétek, melyek nem az európai szabványnak felelnek meg, hanem úgynevezett skandináv szabvány szerint készülnek.
A legelterjedtebb ilyen zárak az ASSA vagy ABLOY típusú zárak. Ezek szinte minden esetben főkulcsos zárrendszerként szolgálnak. A régi rendszerekhez már csak korlátozottan megoldható a kulcsmásolás, de üzletünkben többnyire van rá lehetőség.

Twin Pro jelölésű zárak - szintén skandináv típusú zárak, melyek forgalmazását minta alapján megoldjuk.
A zárbetéten vagy a zártesten fel van tüntetve a Twin Pro jelölés, egyes Assa zárbetétek kulcsain is megtalálható ez a felirat. Több mint hét éve hivatalos AssaAbloy viszonteladóként lehetőségünk van jó áron, rövid határidővel beszerezni ezeket a zárakat.
Ezek a skandináv zárak ritkán vannak raktáron, de cseréjét nem érdemes hazai más zárakkal kiváltani. Szinte biztos, hogy az ajtót teljesen át kell alakítani, vele együtt az ajtótokot is.

Assa Ruko jelölésű zárak - szintén ritka skandináv zár típus, aminek egy-két típusát raktáron tartjuk üzletünkben. Ez lehet kulcsos és lehet biztonsági záras is. A kulcsos változat rozetta függvényében lehet fürdőszoba / toalett záras kivitel is.

Ha bármilyen zár akad a kezébe, és cserélni szeretné, küldjön elérhetőségünkre e-mailben fényképet és hamarosan válaszolunk.
A Kulcskirály zárszaküzlet országos szinten a legszélesebb választékot biztosítja Önnek ebben a témakörben.