Miért érdemes zárbetétet cserélni az ingatlan vásárlást követően?

Amikor megvan álmaink ingatlana, kifizettük, átvettük, és már költöznénk be, ne feledkezzünk meg a lehető leggyorsabban zárbetétet cserélni. Zárat csak akkor érdemes, ha nem elég biztonságos, illetve nem felel meg a lakásbiztosításunkhoz. Ilyenkor nem érdemes a zárbetétcserével vacakolni, hanem az egész zárat ki kell cserélni. Ha viszont, csak új kulcsra van szükség, elég a zárbetétcsere is. De miért is kellene új kulcs? Kaptunk a régi lakótól többet is, nem? De, valóban, viszont abban nem lehetünk biztosak, hogy tényleg minden kulcs hozzánk került, ami nyitja-zárja az ingatlant.

Az adás-vételiszerződésbe persze az ügyvéd beírja, hogy hány kulcs van az inatlanhoz, ami elvileg kötelezi a tulajt, hogy azokat át is adja majd. Attól azonban, hogy az átadás-átvételi dokumentumba beírjuk, hogy kaptunk három kulcsot, még nem jelenti azt, hogy valóban annyi is van a lakáshoz. A tulaj bármennyit másoltathatott, de nemcsak ő, a vele egy háztartásban élők is, barátok, rokonok, akik hozzáfértek a kulcshoz, vagy volt a lakáshoz/házhoz nekik is. Persze ez nem törtvényszerű, de megtörténhet. És ha van kulcsa valakinek, az valószínűleg vissza is fog jönni, hogy használja. Lehet, hogy csak a tulaj, hogy a nálunk maradt dolgait elvigye, mert nem volt erre lehetősége, de akkor sem jó, ha kénye-kedve szerint jön-megy. Ezt úgy előzhetjük meg, ha zárat cserélünk még a költözés előtt, vagy közvetlenül utána.

Újépítésű ház esetén is célszerű, de miért?

Az újépítésű házak és lakások esetén is érdemes ezt megtenni, bár a legtöbben nem szokták. Miért kellene, hiszen első lakók vagyunk, másnak nem lehet kulcsa. Tény, hogy mi lakunk itt először, viszont kulcsa lehet másnak is. Az ajtókat és az ablakokat mindig az elsők között szerelik be, hogy a házba hagyott szerszámokat, eszközöket, alapanyagokat ne lehessen elvinni. Igen ám, de a kulcs ilyenkor nem feltétlen csak a tulajdonosnál van, hanem az építésvezetőnél, aki maga is másolhat kulcsot, de akár egy szemfüles kolléga vagy ott dolgozó munkás, aki majd visszatér, ha már van mit elvinni, mert beköltöztek a lakók.

Ez persze nem gyakori, de jobb félni, mint megijedni. Az új ajtóban lévő zár biztos, hogy megfelelő, így elég csak a zárbetétet kicserélni, ami gyors és olcsó megoldás, hogy biztonságban érezhessük magunkat.