Hová kerüljön a nyaraló kulcsa vagy pótkulcsa?

A pótkulcs helyének megtalálása nem könnyű feladat, akkor pedig különösen nehéz, ha a nyaraló kulcsáról van szó. A nyaraló kulcsa mindig érdekes, mert sokszor nem is a mi tulajdonunk a nyaraló, így a kulcs elvesztése nagyobb gond, mintha a saját lakásunk kulcsáról lenne szó. A strandra sokan nem szeretnek kulcsot vinni, így az egyetlen kulcs kerül elrejtésre, de megesik, hogy egy kulcsot ledugunk, a másikat pedig elvisszük magunkkal, mondván legalább be tudjuk jutni az értékeinkért, ha a kulcs a strandon mégis elveszne.

De hova is kerüljön a kulcs? A saját otthonok esetében azt szokták javasolni, hogy egy közeli szomszédnál vagy rokonnál tartsunk egyet, így a hozzáférhetősége a betörők számára nehéz, nekünk viszont viszonylag könnyű megszereznünk. Igen ám, de a nyaralók esetében ez nem áll fenn, sokszor akkor sem, ha a nyaraló a saját tulajdonunk. Ha elrejtünk egy kulcsot, mindenképp célszerű meggyőződünk róla, hogy a hely nem egyértelmű, és nem olyan könnyen hozzáférhető.

Ahová semmi esetre se tegyük

A nyaralók estében a pótkulcs gyakran kerül a kocsiba, mondván ott nem keresi senki, de akkor az autókulcsnak kell könnyen hozzáférhetőnek lennie, ami szintén nem tanácsos. A villanyórába is sokan raknak kulcsot, ami szintén nem a legjobb megoldás, de a lábtörlő, postaláda, és a kuka alatt sem biztonságos a kulcs számára. A kulcsrejtő doboz is gyakori manapság, ugyanakkor nem árt tudni, hogy ezek viszonylag könnyen felismerhetőek. Célszerű olyan fajtát választani, ami viszonylag könnyen álcázható.

A nyaraló esetében a kulcsok kérdése mindig érdekes, akkor járunk a legjobban, ha inkább magunkkal visszük a kulcsot, és ott szemmel tartjuk. Nyakunkba, csuklóra akasztjuk, az iratok, pénz mellé tesszük, és ezekre mindig figyel valaki a csoportból, akikkel vagyunk. Persze nem biztos, hogy bárki rossz szándékkal közeledne felénk a strandon, és amíg nem figyelünk elemeli a kulcsot, vagy bármi mást, de jobb félni, mint megijedni. Inkább legyünk elővigyázatosak, mert egy zárbetétcsere igencsak megzavarhatja a kikapcsolódásunkat.