Miért ajtóbehúzó?

Többek között olyan helyeken ajánlatos beszereltetni, ahol fontos, hogy az ajtók zárva legyenek, viszont a ki-bejárás is biztosítva legyen. Ha el van döntve, hogy kell egy ilyen szerkezet, akkor célszerű egy szakemberrel is megbeszélni, hogy a piacon kaphatóak közül melyiket is érdemes beszereltetni.

Ajtóbehúzók működése

Hidraulikusan működnek, az ajtócsukóban lévő olajáramlás szabályozza működésüket. Nyitáskor feszül a rugó, elengedéskor behúzókarral becsukja az ajtót. Lehet szabályozni, milyen intenzitással záródjanak az ajtók. Ezt a sebesség 180 fokostól 0 fokig lehet szabályozni. Kültéri ajtónál lehet részleges féket is beállítani, hogy ne lehessen csak úgy kivágni az ajtót, ne tegyen kárt sem a falban, sem a környezetében. De van mód késleltetésre, amely szabályozó csavarral és a kar állításával lehet megtenni. Van mód ajtókitámasztásra is. Ilyen lehet pl. panelházak vagy társasházak bejárati ajtajánál.

Milyen ajtóbehúzót érdemes választani?

Fontos, hogy alaposan fel legyen mérve, a kapu/ajtó mérete. Melyik oldalon nyíljon, bár mint ilyen beállítható igénynek megfelelően. Szempont még az is, hogy az ajtó felett elegendő hely legyen hagyva a mozgatókaroknak. Van ollókaros, 5centi helyszükséglettel, kis helyre csúszókaros megoldás javasolt. Ajtótokra is szerelhető. Figyelni kell arra is mennyire hőmérséklet érzékeny, általában a minőségi daraboknál csak minimálisan azok. Beállítható hidegre, akkor nappal csapódik be az ajtó, ha nappali hőmérsékletre van beállítva, akkor hajnalban csapódik be az ajtó. Optimális belülre szerelni, mert így a hőmérsékleti tényező viszonylag állandó, nem beszélve arról, hogy így nem tűnik el, nem lophatják el. Ezért is érdemes konzultálni, akár a forgalmazó szakemberrel, és ugyanakkor szakemberrel is beszereltetni, mert így biztos a jó választás. Hiszen manapság a piacon igen sok fajta típus létezik, és mint laikusnak nem biztos, hogy a megfelelőt sikerül kiválasztani. Valamint így lesz garantáltan hosszú élettartama is.