Amikor a nyaralón zárbetétet kell cserélni, mert elveszett a kulcs

A nyaraláson is történhet baj, elveszhet, eltörhet a kulcs, de akár a zárba is beleszorulhat. Ha sérül a zárbetét, mindenképp cserélni kell, de kulcsvesztés esetén nem ennyire egyértelmű a helyzet. Bár azt szokták javasolni a szakértők is, hogy ha elveszik a kulcsunk, akkor azonnal cseréltessünk zárat, de mi van akkor, ha nem a miénk a nyaraló? Csak béreljük, kölcsön kapjuk, de a kulcsa elveszett. Saját nyaralónál természetesen miénk a döntés. Elveszik egy kulcs, akkor az első lépés, hogy valaki a csapatból elindul arra, amerre aznap jártak az ajtó becsukása óta, és ellenőrzi, hátha csak kiesett a zsebből vagy a táskából. Esetleg rákérdez a pénztárnál, hátha leadták.

Ha nincs szerencsénk, és nem lesz meg a kulcs, akkor a pótkulcs felkutatása lehet a következő lépés. Ha valahol van, akkor az jó, hiszen legalább a házba be tudunk jutni. Amennyiben nincs, akkor hívni kell a tulajdonost, hogy mi is történt. Lehet, hogy ő tudja, hol van egy pótkulcs, a ház körül, vagy egy ismerősnél a környéken. Az is megeshet, hogy a közelben tartózkodik, és tud hozni egy kulcsot, hogy beengedjen minket. Ha aznap már sehova sem megyünk, akkor ez is elég, a gond további orvoslása már a következő nap feladata lesz.

A bérlő kicseréltetheti a zárbetétet a tulaj tudta nélkül?

Mert bármi is történik, lesz pótkulcs vagy kijön ajtót nyitni egy szerelő, ha nem lesz meg a kulcs, a zárbetétet ki kell cseréltetni, hogy teljesen biztonságban legyenek a lakók és a bérlők. A zárbetétet viszont a bérlő nem cseréltetheti ki, igazából még azért sem hívhatja ki a szerelőt, hogy kinyissa a zárat, ha erről a tulaj nem tud, illetve nem ad rá engedélyt.

Ha zárbetétcserére van szükség, akkor az a legbiztosabb út, ha a tulaj hívja a szerelőt, és elmondja neki a helyzetet, majd azt is megbeszélik, hogy ki és hogyan fogja állni a költségeket. A zárbetétcsere nem olyan drága, mint egy komplett zár cseréje, ugyanakkor a nyaralásra nem biztos, hogy még ennek az összege is azonnal a rendelkezésünkre áll, így nem árt tisztázni ezt a részletet sem.