Ha elköltözik az albérlő, mindenképp zárbetétet kell cserélni?

Ha van a tulajdonunkban olyan ingatlan, ami üresen áll, nem használjuk, akkor jó döntés lehet albérletbe kiadni másoknak. Igen ám, de az albérlők nem örök időkre bérlik az ingatlanokat, előfordulhat, hogy menet közben elköltöznek, új bérlők jönnek a helyükre.

Ilyenkor adja magát a kérdés, hogy tényleg le kell cserélni a zárt? A kulcsot visszakértük, vissza is adták, valóban szükséges a zárcsere? Vagy elég csak a zárbetétet kicserélni? Nos, az, hogy a bérlő visszaadta a kulcsot, még nem garancia arra, hogy valóban nem maradt nála kulcs.

Ha nem másolatvédett kulcsról van szó, akkor akár másoltathatott is egyet magának, így bármikor visszajöhet, és biztosak lehetünk benne, hogy nem baráti szándékok fogják vezérelni. Illegális lakásfoglalásról éppúgy hallani, mint betörésekről, szóval érdemes ez ellen védekezni.

Amennyiben a zár nem sérült meg, és nincs különösebb baj vele, akkor elég lehet csak zárbetétet kicserélni, ami jóval költséghatékonyabb, mintha az egész zár cseréjére lenne szükség. Érdemes szakemberrel elvégeztetni a munkát, mert ha nem a megfelelő méret kerül a régi zárbetét helyére, akkor ki fog lógni, így könnyen feltörhető lesz az ajtó.

Kinek a feladata a zárbetétcsere: a főbérlőé vagy az albérlőé?

Erre a kérdésre nem vonatkozik jogszabály, maga a főbérlő sem kötelezhető, hogy cseréljen zárat az albérlete ajtaján. Persze, ha elég alapos és körültekintő, akkor megteszi, esetleg olyan zárat tetet fel, amihez másolatvédett kulcs tartozik.

Azonban akad olyan tulajdonos, aki ezzel nem igazán foglalkozik, és új lakó esetén sem cserél se zárat, se zárbetétet, de még a kulcs is szabadon másolható. Ilyen esetben az albérlő jelezheti, hogy ragaszkodik a zárcseréhez, viszont erről mindenképp meg kell egyezni, és érdemes a szerződésbe is beleírni.

Ez mindkét fél számára fontos lehet, ugyanis a főbérlő tudta nélkül az albérlő nem cserélhet zárat, ráadásul, ha mégis megteszi, egy rossz zárral még a lakásbiztosítást is kockáztathatja. Arról is érdemes megegyezni, hogy a zárcsere költsége ki terhel, ugyanis, ha nem tisztázzuk ezt a kérdést, az komoly vitákhoz vezethet.