5 helyzet, amikor zárat, de minimum zárbetétet kell cserélni

Vannak olyan helyzetek, amikor nem szabad halogatni a zárcserét. Persze előfordulhat, hogy az is elég, ha zárbetétet cserélünk, a lényeg, hogy új kulcs kerüljön hozzánk, lehetőleg olyan, ami másnál nem fellelhető, vagyis nem tud csak úgy megjelenni nálunk.

Persze ilyenkor nemcsak a betörőkre kell gondolni, bár általában, aki csak úgy, hívatlanul megjelenik a régi kulcsával, nem épp baráti szándékkal közelít. De milyen helyzetekben érdemes azonnali zárcserében vagy zárbetét cserében gondolkodni?

  1. Elveszett a kulcs: az elveszett kulcs esetében sosem tudhatjuk biztosan, hogy a véletlen tehet róla, vagy valaki más. Ha valaki elemeli kulcsunkat, utána pedig még követ is minket, pontosan tudni fogja, melyik ajtót nyitja a kulcs, ami nála van. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy égre-földre keressük a kulcsot, de nincs meg, akkor az első pánik után a zárcsere legyen az első gondolatunk.
  2. Akad a zár: az első lépés ilyenkor mindig az olajozás, de a sokszor ismételt olajozás egyet jelent, a probléma nem fog magától megoldódni. Mielőtt beletörjük a kulcsot a zárba, célszerű lecserélni a zárat egy olyanra, ami megfelelően működik.
  3. Ha elhagytuk a párunk: a szakítás vagy a válás sosem kellemes. Ha közös ingatlanban éltünk, akkor legalább egyvalakinek költöznie kell. Aki marad, számára az első lépés a zárcsere kell, hogy legyen. Nem feltétlen azért, mert a volt párunk bármit el szeretne lopni, de egyáltalán nem jó érzés, ha csak úgy, hívatlanul megjelenik, és akkor mászkál ki és be, amikor csak kedve szottyan.
  4. Költözés: mindegy, hogy szakítás miatt költözünk, vagy munka miatt, egyedül vagy többen, ha lakást vagy házat vásárolunk, mindenképp cseréltessük le a zárat még a költözés előtt. Elméletileg a régi tulaj köteles átadni az összes kulcsot, ám sosem tudhatjuk, hogy nem másolt le belőle magának egyet tartalékba, vagy valamelyik rokona. Ha a régi lakó jelenik meg nálunk hívatlanul, és jön be úgy, hogy mi nem is tudunk róla, az sosem tanúskodik baráti szándékról.
  5. Új albérlő: nagyon sokan adják ki a lakásukat, hogy így egy kis mellékkeresethez jussanak. Ha a régi bérlő távozik, a saját és az új lakó biztonsága érdekében érdemes új zárat, vagy legalább új zárbetétet tetetni az ajtóra.