Szükséges-e zárat cserélni egy ingatlan vásárlása során?

Egy új ingatlan vásárlásánál az új tulajnak elég sok teendője akad, a különböző elintéznivalók mellett azonban megeshet az is, hogy néhány fontos dologról mégis megfeledkezünk. Egy dolgot azonban soha nem szabad félvállról venni, ez pedig nem más, mint az ingatlan biztonsága.

Mindenki szeretné jól, és a lehető legnagyobb biztonságban érezni magát az otthonában, főleg egy költözés után szoktunk mindent megtenni, hogy az új lakásban komfortosan érezzük magunkat.

Akkor azonban, ha később kiderül, hogy a lakásunkhoz másnak is van kulcsa, valószínűleg egyből meg fog inogni a biztonságérzetünk. Még a legmegbízhatóbb ingatlanos is megfeledkezhet arról, hogy maradt nála egy pótkulcs a lakáshoz, de abban sem lehetünk soha teljesen biztosak, hogy az előző tulajdonos nem tartott meg 1-2 lakáskulcsot valamilyen oknál fogva. Ahhoz, hogy a kellemetlen szituációkat meg tudjuk előzni, célszerű költözést követően azonnal kihívni egy zárszerelőt, aki elvégezheti a zárcserét.

Milyen esetben nem maradhat el a zárcsere lakásvásárláskor?

Valójában soha nem maradhat el a zárcsere abban az esetben, ha ingatlanvásárláson vagyunk túl, beszélhetünk kertes családi házról, lakásról, új, vagy használt ingatlanról.

Még abban az esetben is célszerű kicserélni a zárat, ha úgy érezzük, teljesen korrekt ingatlanostól vásároltuk a lakást, és ő azt állítja, hogy nincs már nála pótkulcs. Előfordulhat, hogy nála valóban nincs kulcs, de felújítás során rengeteg ember kezében megfordulhatott már a lakáskulcsunk, melyet pár perc alatt bárhol, bárki le tudott másoltatni, így soha nem tudhatjuk, hogy egyszer ki fog betoppanni az otthonunkba.

Ha biztonsági okokból végül a zárcsere mellett döntünk, akkor már csak azt kell eldönteni, hogy a régi zárat, milyenre fogjuk lecserélni.
Ha egy picit beleássuk magunkat a témába, láthatjuk azt, hogy a legtöbb szakember olyan biztonsági zárakat szokott javasolni egy bejárati ajtó esetében, mely el van látva fúrás, törés, és másolatvédelemmel is.

A zárcsere csak akkor lehet tökéletes, hogyha azt egy tapasztalt szakember végzi el, ezért semmiképp nem érdemes saját magunk nekiállni a munkálatok lebonyolításának.