A leggyakoribb okok, ami miatt zárbetétet kell cserélni

Manapság gyakoribb a zárbetétcsere, mint a komplett zárcsere. Sokan választják ezt a lehetőséget, hiszen olcsóbb, mintha a teljes zárat ki kellene cserélnünk. Persze vannak esetek, mikor nem tehetünk mást, mint a komplett zár helyett teszünk be egy újat, viszont egyes esetekben a zárbetétcsere is bőven elegendő. Ez jó hír, hiszen közel sem kerül annyiba, sem a munkadíj, sem a zárbetét, mint a komplett zárcsere. De melyek a leggyakoribb esetek, amikor zárbetétet cserélnek az emberek?

– elveszett kulcs: ha lába kél a kulcsunknak, akkor persze fontos, hogy megpróbáljuk megtalálni, de ha nem járunk sikerrel, akkor viszont érdemes megvédeni az otthonunkat, és lecserélni a zárbetétet, hogy a régi kulccsal ne lehessen hozzánk már bejutni. Sosem tudhatjuk biztosan ugyanis, hogy a kulcs elveszett, vagy valaki hozzásegített minket ahhoz, hogy elvesszen.

– zárba szorult vagy törött kulcs: ha a kulcs beleszorul, sőt bele is törik a zárba, akkor persze több lehetőségünk is van, ám a leggyorsabb és a legköltséghatékonyabb az, ha a zárbetétet, úgy ahogy van kicseréltetjük. A beszorult kulcs megsértheti a zárat, ami ezután akadhat, a törött darab kipiszkálása és a zár kinyitása pedig nem feltétlen olcsóbb, mint a zárbetétcsere.

– új lakás: ha új lakást/házat vásárolunk, legyen szó újépítésűről vagy használtról, akkor is érdemes a költözéskor kicseréltetni a zárat. Használt ingatlan esetén bár az adásvételi szerződésben ugyan be kell diktálni, hány kulcs tartozik az ingatlanhoz, majd az átadás-átvételi papíron rögzítve van, hogy át is lett adva, de sosem lehetünk biztosak abban, hogy a valóságot mondta a régi tulaj. Újépítésű lakás esetén sem tudhatjuk, hogy az építés során ki mindenki juthatott a kulcsunkhoz, így érdemes kicserélni a zárbetétet, hogy biztosra menjünk. Az albérletek esetén is hasonló a helyzet.

– szakítás/válás: ha a saját tulajdonunk a lakás, és a párunk költözik, akkor is érdemes új kulcsra cserélni a régit, hogy ne térhessen vissza, amikor csak akar.